Попри те, що крафтове виробництво - явище з кількасот річною
історією, в наших реаліях це досить новий (вірніше – давно забутий) термін,
який часто-густо потребує тлумачення.
Отже, за означенням - крафт (від англ. “craft” – ремесло)
– це дрібне виробництво, що базується на переважно ручній праці. Поділ праці –
практично відсутній. Власники справи володіють всіма аспектами виробництва.
Тобто – такий собі малий бізнес. Ковалі, гончарі, теслі, столяри,
різбярі складали значний прошарок українських ремісників споконвіку. Аж поки не
прийшов Совєцький Союз і поділив всіх на робітників і селян, попутно відібравши
саме право на власну справу. І поки протягом 70-ти років у нас будували комунізм, світ змінювався в геометричній
прогресії. Автоматизація виробництва, посилення конкуренції, загальні тенденції
глобалізації – здавалося б, що на цьому тлі перспективи малого бізнесу аж ніяк
не райдужні. Проте, він не лише вижив, але й затвердився, як основа сильної
економіки.
Що ж вирізняє крафт як справу і які переваги вона має?
Давайте з’ясуємо (на прикладі варення, звісно)
Крафт – це справа за покликанням. В ньому можливо бути успішним лише за умови, що справа тобі до душі. Відтак і результати праці, виконаної з любов’ю, є якнайкращими.
- Зазвичай це комерційна реалізація (монетизація) досвіду, набутого в якості хобі протягом тривалого часу. Хтось вишивав, хтось малював, ми – займались кулінарією, і одного дня зрозуміли, що «основна» робота приносить гроші, але більше не приносить задоволення. А хочеться і того, і іншого )
- Відтак, ми робимо те, що нам подобається і з того, що нам подобається. Оперуємо невеликими партіями сировини. Зранку купили, за день переробили. Власне, задоволення починається на цьому етапі: «Яка у Вас гарна полуниця! Самі вирощуєте? А де? А як? … Скільки з мене? Дякую. Гарного Вам дня!». Їдеш додому і тішишся, - знайшов те, що шукав. А як не знайшов гарної полуниці, то завжди можна знайти перфектну черешню чи чорницю.
- Ми шукаємо таку ж саму «домашню» сировину. «Ідеальне» яблуко, яке важить 400 грам і лежить не втрачаючи форми до весни, насправді мало ще б світитися ночами. Саме така специфіка сучасного агробізнесу – дуже-дуже великий простір для зловживання «хімією».
- Далі – все вручну. Перебрати, почистити, помити… Жодна машина так якісно з цим не впорається. На заводі ж дефекти сировини досить просто замаскувати – перетерти, пересолодити… Сезон свіжих фруктів\ягід дуже швидкоплинний, тому в промисловості нормальною практикою є виготовлення варення з замороженої сировини. Абрикосовий джем виготовлений в Україні в січні місяці. O, really? Так!
- Коли потрібно зберегти початкову форму сировини, варіння маленькими партіями – єдиний вихід. У великих ємностях ніжні ягоди просто розчавлюються під своєю ж вагою.
- Ідеологія крафтового варення заперечує будь-які хімічні «покращувачі», предметом дискусії можуть бути хіба пектин чи агар-агар (навіть попри своє натуральне походження), в досить рідкісних випадках.
- Дотримання чистоти, санітарних норм є “as must”. Ну а як по-іншому? Зроблено вдома (але коли доростемо до власного цеху, буде так само)
Тепер про недоліки. Так, вони є.
Вірніше – він. Один - це ціна. Крафтові речі не можуть бути дешевими. Здешевити
можна лише шляхом компромісів, а їм тут не місце. Інакше перестане подобатись
те, що робиш. Не стане любові, не стане магії. І, як кажуть у Львові: "ніц з того не вийде".
Немає коментарів:
Дописати коментар